• Simple Plants

Twarożek słonecznikowy



W sklepach dostęp do gotowych roślinnych past na kanapki jest coraz większy. My sami często z nich korzystamy, szczególnie kiedy brakuje nam czasu na domowe gotowanie. Niestety kupne pasty są często bogate w tłuszcz i wcale nie ma w nich aż tyle wartości, ile mogłoby się wydawać. Dobrą alternatywą jest przygotowanie ich w większej ilości, samemu w domu. Dzisiaj więc przychodzimy do Was z szybkim przepisem na lekki twarożek słonecznikowy.


Ziarna słonecznika powinny występować w diecie każdego weganina. Są bogactwem wartości odżywczych! U nas często występują pod postacią posypki do obiadu, lub jako pasta na kanapki. Zmielone ziarna słonecznika z odrobiną jogurty nabierają konsystencji twarożku, do tego trochę przypraw, ogórki kiszone, koperek i pyszne smarowidło do kanapek gotowe! Można je ulepszyć, dodając inne warzywa np. rzodkiewkę, por lub świeży szczypiorek.



SKŁADNIKI:


2,5 szklanki ziaren słonecznika namoczonych przez noc

4 ogórki kiszone

3 łyżki jogurtu sojowego

3 łyżki zalewy z ogórków kiszonych

1 natka koperku

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki soli ziołowej

 
  1. Ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę.

  2. Słonecznik odsączamy z wody i wrzucamy go do kielicha blendera.

  3. Dodajemy jogurt sojowy i wodę z ogórków kiszonych, blendujemy wszystko do otrzymania konsystencji twarożku.

  4. Dodajemy przyprawy oraz posiekany drobno koperek, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby smaki fajnie się połączyły.

Gotowe! Super prosty, szybki i zdrowy twarożek gotowy!