• Simple Plants

Wegański gulasz z plackami socca



Wykoncypowaliśmy to danie z myślą o jesiennej szarudze. Gęsta i sycąca potrawka to świetny sposób, by poprawić sobie chłodniejsze popołudnia, kiedy wracamy do domu nieco bardziej zmęczeni, zmarznięci i przede wszystkim głodni. Nasza wersja gulaszu to znajome aromaty i faktury z połączeniu z niecodziennym dodatkiem - francuskimi naleśnikami z ciecierzycy.


Zależało nam na wyrazistości - zarówno sos, jak i placki nie umkną waszej uwadze, jednocześnie wzbudzając automatyczne łaknienie. Nic dziwnego - to pożywna mieszanka warzyw, ziół, orzechów i strączków bogatych w białko. Do tego rzecz jasna wędzone tofu, zapewniające dymny aromat i odmienną fakturę. Szczególnie polecamy wersję z pastą z soczewicy, bo to dodatkowe smaki, przyjemne zagęszczenie i dobry sposób na wykorzystanie resztek (szczególnie, jeżeli próbowaliście naszego przepisu na nią już wcześniej).


Składniki:

(na danie dla dwóch osób)


gulasz

1 puszka krojonych pomidorów

2 łyżki masła orzechowego

(opcjonalnie) 2 łyżki pasty z czerwonej soczewicy

1 zielona papryka pokrojona w paski

1 cebula pokrojona w cienkie piórka

2 nieduże marchewki pokrojone na większe kawałki

1 kostka tofu wędzonego pokrojona w kostkę

1 łyżeczka kuminu

4 łyżki wędzonej papryki

łyżka papryki słodkiej łyżka dobrego ketchupu

2 łyżki oleju 1/4 do pół szklanki wody wedle uznania


naleśniki socca

szklanka mąki z ciecierzycy

szklanka wody

szczypta soli

dwie szczypty ziół toskańskich

szczypta kuminu

1/4 szklanki oleju




1. Przygotowujemy ciasto na placki. W misce mieszamy ze sobą suche składniki. Gdy dobrze się połączą dodajemy wodę i olej. Mieszamy na gładką masę. Przykrywamy i zostawiamy w lodówce na min. pół godziny.

2. W garnku rozgrzewamy olej. Gdy jest gorący, wrzucamy przyprawy i mieszając podsmażamy przez maksymalnie 2 min. 3. Do przypraw dorzucamy cebulę i marchew. Podsmażamy przez 5 min, wciąż mieszając. Następnie dodajemy masło orzechowe i ew. pastę z czerwonej soczewicy. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na kolejne 3-5 min. 4. Do garnka dodajemy paprykę, a po 5-8 min. (wciąż mieszając co jakiś czas) paprykę. Zostawiamy na mniejszym ogniu na kolejne 8-10 min.

5. Pomidory i ketchup dolewamy wraz z wodą. Mieszamy wszystko i dusimy maks. 15 min. 6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 7. Naleśniki smażymy na dobrej patelni (wtedy bez tłuszczu) na bardzo dużym ogniu, przewracając je ostrożnie po ok. 2 minutach. Smacznego!