• Simple Plants

Wegański "kopiec kreta"


Kiedy w szkole podstawowej zbliżało się jakieś święto, np. wigilia klasowa lub dyskoteka, rodzice zwykle mieli za zadanie przygotować dla uczniów coś do jedzenia. W tym samym czasie w Polsce pojawiły się pierwsze ciasta w proszku firmy Dr. Oetker, czego wynikiem było to, że co drugie dziecko przynosiło do szkoły niezwykle popularny wtedy "Kopiec Kreta".


Do dziś mam lekki sentyment do tego smaku - kakaowe ciasto, krem z kawałkami czekolady i banany. Pewnego dnia postanowiłam upiec sama jego wegańską wersję. Nie jest to może najzdrowsze ciasto świata, ale zdecydowanie warto dla niego zgrzeszyć. Szczególnie jeśli kochacie czekoladę i banany, a chyba każdy je kocha - prawda?


SKŁADNIKI:

(tortownica 24cm)


Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej tortowej

0,5 szklanki cukru

3 czubate łyżki gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki octu jabłkowego

2 szklanki mleka roślinnego

0,5 szklanki oleju rzepakowego

Krem:

3/4 szklanki kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody

1 opakowanie cukru z wanilią (12g)

1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem

1 puszka mleczka kokosowego z lodówki

100 g gorzkiej czekolady

+ 2-3 banany

 

1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.

2. Dodajemy ocet, mleko, olej i mieszamy wszystko dokładnie za pomocą rózgi lub miksera.

3. Piekarnik nastawiamy na 180° C.

4. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto

5. Pieczemy 20-25 min.

6. W tym czasie przygotowujemy krem: kaszę jaglaną gotujemy w wodzie aż zmięknie, pod koniec dodajemy budyń rozrobiony w 0,5 szklanki zimnej wody i jeszcze chwilę wszystko energicznie mieszamy.

7. Przekładamy kaszę do pojemnika blendera i miksujemy wraz z gęstą częścią mleczka kokosowego, aż uzyskamy gładki krem.

8. Czekoladę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do kremu.

9. Kiedy ciasto ostygnie przekrawamy je na pół. Smarujemy dolną część odrobiną kremu i układamy na nim pokrojone w cienkie plastry banany.

10. Przykrywamy owoce resztą kremu, bierzemy górną część ciasta i kruszymy w dłoniach aby utworzyła nam kopiec na wierzchu.

Ciasto trzymamy w lodówce. :) Smacznego!