• Simple Plants

Chrupiące wegańskie arrancini



Nie ma tego wegańskiego, co by na dobre nie wyszło, racja? Szczególnie kiedy mówimy o takich crowd pleasers jak arrancini - klasyka i niepodważalny faworyt tłumów na polu włoskiej kuchni ulicznej.


Dla nas arrancini - ryżowe kulki z nadzieniem, usmażone w panierce na złoto - długo figurowały jako pozycja z opowieści naszej rodziny i znajomych, którzy mieli okazję odwiedzić Włochy i spróbować tego cuda. Te wszystkie historie zainspirowały nas do tego, by w domowych warunkach odtworzyć przepis na te okrągłe cuda. I wiecie co? Udało się nam, choć mamy kilka wniosków, które mogą się Wa przydać: - nie szczędźcie panierki i obtaczajcie w niej kulki bardzo dokładnie - to od niej zależy, jak pięknie będą się prezentowały, ale co ważniejsze, konkretna panierka to dodatkowa pewność, że arrancini nie rozlecą się przy smażeniu,


- pamiętajcie o tym, by unikać sypkiego ryżu i zanim zabierzecie się do przygotowywania wegańskich arrancini, miejcie już przetestowany ryż, który będzie się idealnie kleił, - no i najważniejsze - bawcie się doborem nadzienia, bo choć nasz pomysł gorąco polecamy i zapewniamy, że jest pycha, to w końcu w całym gotowaniu chodzi o kreatywność, a tu szczególnie jest na nią miejsce!

Gotowi na włoską robotę w kuchni? To do dzieła!



SKŁADNIKI:

(na 12-14 dużych kulek)


2 szklanki białego ryżu

0,5 białej cebuli

1 papryka czerwona

1,5 szklanki granulatu sojowego

2 łyżki ketchupu

papryka wędzona

zioła toskańskie

sól

50 g wegańskiego sera

Panierka:

mąka pszenna

mleko roślinne

panko/bułka tarta

 
  1. Do garnka dajemy ryż, oraz 4 szklanki wody i gotujemy, aż lekko się rozgotuje. Odstawiamy do wystygnięcia.

  2. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę.

  3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, a następnie podsmażamy paprykę i cebulę, aż lekko się skarmelizują i zmiękną.

  4. Następnie na patelnię z warzywami dorzucamy granulat sojowy, zalewamy wszystko wodą tak, aby przykryła lekko granulat i gotujemy 5-7 aż soja zmięknie.

  5. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki ketchupu oraz przyprawy. Odstawiamy do wystygnięcia.

  6. Przygotowujemy trzy miski: jedną z mlekiem, drugą z mąką i trzecią z bułką tartą.

  7. Do wystygłego farszu dodajemy 50 g sera startego na tarce o dużych oczkach.

  8. Nabieramy 2 łyżki ryżu, lekko rozpłaszczamy je na dłoni- do środka łyżeczką nakładamy farsz, a następnie otaczamy go ryżem, formując kulkę.

  9. Kiedy wszystkie kulki są gotowe, zaczynamy je panierować. Zanurzamy je najpierw w mleku, następnie w mące, znów mleku i na koniec w bułce tartej.

  10. Gotowe arrancini smażymy na patelni z rozgrzanym olejem- powinno być go tyle, aby kulki zanurzały się w nim do połowy.

  11. Usmażone arrancini odkładamy na ręcznik papierowy, aby lekko je odsączyć z tłuszczu.

Smacznego!