• Simple Plants

Wegańskie kotlety jajeczne



Tofucznica? Pewnie! To idealna opcja na szybkie i syte śniadanie, szczególnie, jeżeli wzbogacimy ją kilkoma pysznymi dodatkami. To nic trudnego, ale czasem może zdarzyć się, że najdzie nas ochota na podobne smaki, podczas gdy, akurat, wybija pora obiadowa. Co w takiej sytuacji?


Kombinujemy, a jakże. To w końcu nasz ulubiony sposób na spędzanie czasu w kuchni. Zamknęliśmy więc tofucznicowy, "jajeczny" smak w formie kotlecików podobnych do klasycznych mielonych. Przydała się nam odrobina wegańskiego majonezu i uniwersalna panierka panko wzbogacona o pyszne płatki drożdżowe. Co otrzymaliśmy? Duuuużo umami i mega delikatną fakturę kotletów. To przepis, którego musicie spróbować!

SKŁADNIKI:

( na 9-10 kotletów )


2 cebule

400 g twardego tofu

ok 4 szczypty soli

pieprz kolorowy

3 łyżki kaszki kukurydzianej

1 łyżka lnu mielonego

2 łyżki majonezu wegańskiego

8-10 łyżek panierki Panko

3 łyżki płatków drożdżowych

+ olej do smażenia

 

1. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż lekko się zarumieni.

2. Wrzucamy ją następnie do pojemnika blendera i miksujemy na gładką masę.

3. Tofu rozgniatamy widelcem.

4. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni- wrzucamy nasze tofu i pastę cebulową, podsmażamy ok 3 minuty.

5. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

6. Dorzucamy kaszę kukurydzianą - dokładnie mieszamy, dalej podsmażając.

7. Do masy dodajemy len mielony oraz majonez i jeszcze raz wszystko smażymy przez kilka minut. 8. Gotową masę przekładamy do miski, by ostygła.

9. W głębszym talerzu mieszamy Panko i płatki drożdzowe.

10. Zwilżamy dłonie wodą, formujemy kotlety i dokładnie obtaczamy je w naszej panierce, mocno dociskając dłońmi.

11. Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni aż staną się złote - ok. 4 minuty z każdej strony.

Gotowe!