• Simple Plants

Wegańskie batoniki à la MARS



Hejo! Tym razem na Simple Plants przedstawiamy przepis na jedne z najlepszych odpowiedników batonów, jakie udało nam się stworzyć - wegańskie "marsy" własnego wyrobu. Do ich przygotowania nie potrzebujecie piekarnika. To deser tak prosty, że nie wymaga nawet pieczenia! Dodatkowo, jeśli użycie erytrytolu lub innego słodzika, możecie je zrobić w wersji bardziej fit, czyli bez cukru. Nie uważamy, że batony bez cukru odchudzają, ale zdecydowanie są dla nas lepsze, niż ich sklepowe odpowiedniki. :)


"Marsy" składają się z czterech prostych warstw - spód to czekoladowo-owsiana masa, która utrzyma w ryzach resztę dosyć płynnych składników. Kolejno mamy nugat, którego bazą są orzechy nerkowca. Te, w połączeniu z mleczkiem kokosowym, staną się gładkie i kremowe. Następnie klasyczny już w naszej kuchni, solony karmel z daktyli, a na to polewa z gorzkiej czekolady. Raz, dwa i pyszne batony gotowe!



SKŁADNIKI:

( na 12 batonów )


Spód:

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych

1 łyżka kakao

50 g gorzkiej czekolady

2 łyżki mleka

3 łyżki oleju


"Nugat":

1/3 szklanki oleju kokosowego

1 szklanka orzechów nerkowca zalanych wodą na 12 godzin

1 puszka mleczka kokosowego z lodówki

1 łyżka budyniu toffi

4 łyżki cukru/erytrytolu


Karmel:

2 szklanki suszonych daktyli zalanych ciepłą wodą na ok godzinę

2 łyżki mleczka kokosowego

2 szczypty soli


Polewa:

150 g gorzkiej czekolady

6 łyżek mleka roślinnego

 

1. Zaczynamy od przygotowania spodu: płatki owsiane mielimy na mąkę.

2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

3. Mieszamy mąkę owsianą, kakao, rozpuszczoną czekoladę i cukier. Zagniatamy ciasto chwilę dłonią.

4. Spód naszej formy wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy naszą czekoladową masą, wstawiamy do lodówki.

5. Nugat: do pojemnika blendera wrzucamy odsączone orzechy nerkowca i olej kokosowy, blendujemy. Stopniowo dodajemy gęstą część mleczka kokosowego cały czas blendując (zostawiamy 2 łyżki mleczka na później).

6. Na sam koniec dodajemy budyń u cukier i jeszcze chwilę blendujemy wszystko na gładki krem. Wylewamy go na czekoladowy spód i ponownie wstawiamy do lodówki.

7. Daktyle odsączamy z wody, blendujemy z mleczkiem i solą na gładki karmel. Smarujemy nim nasze schłodzone ciasto.

8. Na sam koniec przygotowujemy polewę: w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem, cały czas mieszają.

9. Oblewamy nasze ciasto polewą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.


Serwujemy zawsze schłodzone. :) Smacznego!