• Simple Plants

Wegańskie serniczki ze śliwką



Sezon na śliwki trwa na całego. Stragany wypełnione są po brzegi tymi małymi pysznymi owocami, a ich cena zdecydowanie zachęca, aby kupować ich jak najwięcej. Ja, przechodząc koło ulubionego warzywniaka, prawie codziennie daje się skusić na kupno chociaż kilku. Ten czas w roku jest również idealny na kombinowanie w kuchni. Wieczory są coraz chłodniejsze, co zachęca żeby zostać w domu i upiec coś dobrego. Tym razem postawiłam na tofurnik, ale w mini babeczkowej wersji.


Moim ostatnim kulinarnym odkryciem jest kasza gryczana biała, która sprawdza się w słodkich przepisach równie dobrze jak kasza jaglana. Bo zblendowaniu jej z tofu i odrobiną budyniu waniliowego, powstała idealnie kremowa, "serowa" masa. Śliwki podsmażyłam na patelni z cynamonem i odrobiną syropu klonowego, dzięki czemu nabrały pysznego karmelowego smaku i aromatu. Jeśli chodzi o spód babeczek, postawiłam na klasykę, czyli płatki owsiane z daktylami. Taki miks sprawia, że babeczki łatwo się trzyma i nie rozpadają się podczas jedzenia. Serniczki wyszły bardzo lekkie i kremowe, nadają się idealnie na szybką przekąskę w pracy lub w szkole.



SKŁADNIKI:

( na 8 sztuk )


Spód:

1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych

10-12 sztuk suszonych daktyli

2 łyżki mleka roślinnego

Masa:

1 kostka tofu naturalnego ( 180g )

0,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej białej

10 łyżek mleka roślinnego

1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru

1,5 łyżki cukru

4 śliwki

0,5 łyżeczki cynamonu

1 łyżka syropu klonowego / syropu z agawy / miodu

 

1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2 godziny aby zmiękły.

2. Płatki owsiane blendujemy na mąkę.

3. Daktyle odcedzamy, dodajemy mleko i miksujemy na gładką masę.

4. Dodajemy mąkę owsianą i wyrabiamy ciasto rękami.

5. Piekarnik nastawiamy na 160°C.

6. Formę do muffinek smarujemy olejem lub wkładamy do niej papierowe osłonki.

7. Dno każdej foremki wyklejamy ciastem.

8. Pieczemy 10 min.

9. W tym czasie przygotowujemy masę: do pojemnika blendera wrzucamy ugotowaną kaszę, tofu i mleko i miksujemy wszystko na gładką "serową" masę.

10. Na koniec dodajemy budyń i cukier i jeszcze chwilę mieszamy.

11. Masę wykładamy na podpieczone spody i wstawiamy na kolejne 10 min do piekarnika.

12. W tym czasie kroimy śliwki na plastry, podgrzewamy na patelni aby wyparowało z nich trochę wody, na koniec dodajemy cynamon i syrop i jeszcze chwilę podsmażamy.

13. Wyjmujemy babeczki z piekarnika, na wierzch każdej lekko wciskamy plaster karmelizowanej śliwki.

14. Wstawiamy ponownie do piekarnika, tym razem na około 25-30 min.

15. Czekamy z jedzeniem aż babeczki ostygną, gdyż wcześniej masa może być jeszcze zbyt płynna.