• Simple Plants

Wyrazisty krem paprykowy z awokado




Papryka to nasz serdeczny przyjaciel. Pomijając walory smakowe, to warzywo pęka w szwach od zawartości substancji odżywczych, w tym cennych witamin - szczególnie z grupy C. W Polsce uwielbiamy ją faszerować, dodawać do leczo albo gulaszu, jednak ponad tę miarę nie wychodzimy zbyt często. Jakby jej słodko-kwaśny aromat trochę nas przerażał... A szkoda, bo w papryce drzemie większy potencjał, niż może się nam wydawać.


Idąc tym tropem wpadliśmy na pomysł, by przygotować paprykową zupę krem - esencję tego, co kryje się pod pojęciem "czerwona papryka". Wyciągamy jej walory do maksimum, podbijając słodycz batatem i soczewicą, a jej kwaskowy charakter eksponując przy pomocy konserwowych nut. Do tego gładkość awokado i pasta curry jako baza smakowa. Uwierzcie nam - po przygotowaniu tego dania już nigdy nie spojrzycie na paprykę w ten sam sposób!



Składniki: (4 porcje) 1 czerwona cebula pokrojona w piórka 1 mały batat pokrojony w kostkę 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę 1/2 szklanki żółtej soczewicy 3 szklanki wody 1/2 dojrzałego awokado do zupy (druga połowa do dekoracji) 2 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżeczki czerwonej pasty curry 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 150 g papryki konserwowej pokrojonej w paski 4 łyżeczki płatków drożdży nieaktywnych

sól i pieprz do smaku

 

1. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę z pastą curry, koncentratem pomidorowym, aż się zeszkli. Często mieszamy. 2. Do cebuli dodajemy batata i paprykę. Wciąż podsmażamy, mieszając. Czekamy, aż papryka delikatnie zmięknie, a cebula będzie się złocić. 3. Dodajemy paprykę konserwową i soczewicę. Całość podgrzewamy chwilę i następnie zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu, aż warzywa i soczewica się ugotują. 4. Ugotowaną zupę blendujemy na gładko razem z połową awokado. Doprawiamy solą, pieprzem i płatkami drożdży nieaktywnych. 5. Podajemy z plastrami awokado ułożonymi na wierzchu. Smacznego!