• Simple Plants

Zapiekanka z wegańską mozzarellą

Zaktualizowano: 30 mar 2018


Tydzień często bywa pracujący, studiujący albo zwyczajnie zabiegany. Niezależnie od powodu, dla którego czujemy, jakby doba miała o 6 godzin za mało, warto wykrzesać z niej choćby 30 minut na zdrowy obiad.


Z doświadczenia wiemy, że przed obiadem zwykle wypada iść na jakieś zakupy, a do sklepu podczas pracowitego dnia jakimś trafem nigdy nam nie po drodze. Mimo to, wybierając się raz w tygodniu do hipermarketu, warto pomyśleć o takiej sytuacji awaryjnej i dokupić kilka jarzyn więcej i jakieś uniwersalne dodatki. Ostatnio przy takiej okazji zaopatrzyliśmy się w ponadprogramowe cukinie, kalafiora, ziemniaki i przecier pomidorowy. Spontaniczny wybór produktów, choć chaotyczny, sprawił nam potem sporą niespodziankę.


Kiedy chcemy coś ugotować, ale brak nam pomysłu (przeciwnie do składników), do głowy przychodzi słynna "zapiekanka", czyli wszystko to, co mamy w lodówce, zapieczone z serem i oblane sosem. Odrobina kreatywności potrafi z tak oklepanego zwyczaju uczynić zaskakujący wręcz posiłek. Korzystając więc z naszej zakupionej rezerwy, udało się przyrządzić pełny, smaczny posiłek. Na wierzchu świetnie zadziałała cukinia w plastrach z wegańskim serem, a podgotowane wcześniej ziemniaki i kalafior spokojnie doszły w piecu. Do tego mocno ziołowy sos pomidorowy. Było w tym coś włoskiego. Dobór składników - rzecz jasna, ale też urok prostoty.


SKŁADNIKI:

( na obiad dla dwóch głodnych osób)


2 cukinie

pół średniego kalafiora

4-5 czerwonych ziemniaków

250 g przecieru pomidorowego

2 łyżeczki curry

1 łyżeczka pieprzu ziołowego

2 łyżeczki ziół toskańskich

sól

1 łyżka oleju rzepakowego

80 g wegańskiej mozzarelli ( my używamy firmy Violife)



1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie aż lekko zmiękną, ale nie będą w pełni ugotowane.

2. Kalafiora dzielimy na różyczki i również gotujemy chwilę, tak aby nadal był chrupiący ale nie w pełni surowy.

3. Cukinię kroimy na plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Gdy trochę zmięknie dodajemy pieprz ziołowy i zioła toskańskie, smażymy jeszcze 3-4 minuty.

4. Mozzarellę kroimy w plastry.

4. W miseczce mieszamy przecier pomidorowy z curry, dodajemy sól wedle uznania.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 °C .

6. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie ziemniaki, oblewamy je połową sosu, układamy kalafiora a następnie cukinię. Całości oblewamy resztą sosu i układamy mozzarellę na wierzchu.

7. Zapiekankę pieczemy przez około 20 minut, aż lekko zarumieni się z wierzchu.