• Simple Plants

Zupa wiosenna z ryżem




To, co mamy pod ręką - co akurat jest świeże, tanie i jest wszędzie dostępne - najczęściej sprawdza się jako fantastyczna inspiracja. Przenieśmy to spostrzeżenie na pole domowej gastronomii. Jeżeli jesteśmy obyci z jakimś sezonowym składnikiem, to wiemy, jak się z nim obchodzić i dobrze znamy już jego potencjał. Sięgając po niego po raz kolejny możemy z dozą pewności przyjąć, że nowy przepis nie zakończy się porażką. Czeka nas za to dużo zabawy i możliwe zadowolenie z siebie.


Dla mnie takim produktem jest botwina. Znamy się z nią wręcz świetnie, ale kiedy tylko przychodzi prawdziwa wiosna i widzę ją częściej na sklepowych półkach, czuję, że mogę wyciągnąć z niej coś nowego. Choćby pyszną zupę.


Podstawa jest jasna: marchew, pietruszka, cebula. Do tego trochę zdrowego białka w postaci wciąż zdobywającej popularność fasolki pinto i akcent który wyniosłem z domu, czyli dodatek ryżu. Dodany w odpowiednim momencie (około 15 min. przed końcem gotowania) powinien świetnie zagęścić nam zupę, nie rozgotowując się zanadto. Sama botwina to czysta słodycz i świeżość. To, co najlepsze w buraku, a czego nie da się dokładnie wyciągnąć z dojrzałych bulw. Wykorzystajmy więc ten cudowny czas i pokażmy, że nowalijki to nie tylko rzodkiewki na kanapce.




Składniki (ok. 4 porcje)


1 duża marchew pokrojona w plastry 1 mała pietruszka pokrojona w plastry 1 cebula pokrojona w większe kawałki 1/3 szklanki ryżu 1 puszka fasoli pinto 2-3 duże garście posiekanej na większe kawałki botwiny (z pokrojonymi buraczkami) 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżki oleju rzepakowego 1 1/2 litra wody 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka cukru sól do smaku



 


1. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, marchew, pietruszkę i przyprawy - pieprz ziołowy, curry i kardamon. Mieszając, smażymy, aż cebula lekko zmięknie (ok. 2-3 min). 2. Dodajemy fasolę i smażymy jeszcze 1-2 min. 3. Wlewamy wodę. Gotujemy, aż warzywa nie zaczną delikatnie mięknąć. 4. Gdy warzywa robią się miękkie, dodajemy botwinę. Gotujemy dalej, aż warzywa nie zmiękną. 5. 15 min. przed końcem dodajemy pieprz czarny, cukier, sól i ocet. Wsypujemy ryż. Gotujemy, aż porządnie zmięknie, ale sprawdzamy, by się nie rozgotował. 6. Gdy ryż jest już gotowy - podajemy. Smacznego!